vrijdag 22 november 2013

Hoe ziet mijn lichaam er uit?



Hoe zien wij eruit? We kijken in de spiegel, we kijken naar Jules, we kijken naar onze vriendjes en wat zien we? We zien dat we allemaal : twee ogen,twee oren, een neus en een mond hebben. We zien dat we allemaal haar hebben, sommige hebben lang haar, andere hebben kort haar en sommige hebben ook krulletjes.  We hebben ook verschillende haarkleuren en een verschillende huidskleur. Als we naar de juf kijken zien we toch iets dat niet iedereen heeft : een bril.
 
We tekenen kindjes, dit aan de hand met het verhaal van Big maakt een tekening van Judith Koppen.(zie vorige blog) En we tekenen silhouetten van onze handen en van het lichaam van een andere kleuter. Dit was heel moeilijk, maar oh zo leuk!
(klik op de foto's om te vergroten)


Met onze zintuigen en lichaamsdelen gingen we op voelzakjes-ontdekkingstocht.
We voelden aan rijst, knikkers,... met onze vingers en we voelde ook met onze wangen aan een zakje gevuld  met wol. Met onze neus roken we aan zakje met lavendel. Met onze oren luisterde we naar het piepgeluid dat verstopt zat in een van de zakjes en naar al het geritsel.

We hebben ook regelmatig  'rarara..wie ben ik' gespeeld.  Het was moeilijk om te raden wie er voor ons stond. Voor sommige onder ons was het ook moeilijk om niet te piepen. Het was een leuk tussendoortje!



We tekenden niet alleen kindjes, maar we speelden ook met plasticine.  Met een gezicht zonder ogen, neus, mond en haren gingen we aan de slag.We maakten ook puzzels, bouwden een grote toren, rijgen van kralen en knopen. Speelde in de poppenhoek en we speelde ook doktertje.  (Na de kerstvakantie komt thema ziek zijn aan bod. Ik ben er nu al zeker van dat ze dit een fijn thema zullen vinden!) 




Deze week hebben we ook veel liedjes gezongen. De liedjes vind je terug op de pagina liedjes en versjes.  Ik kreeg van vele ouders de vraag of ik de liedjes niet wou zingen en op de blog zou willen plaatsen.  Na 1x de vraag dacht ik: "Oei oei, ik zal er eens over nadenken." Na 4x dacht ik : "Oei, blijkbaar zou dit toch interessant zijn.",maar na 11 dezelfde vragen kon ik niet anders meer.  Ik heb de laatste liedjes samen met de kleuters gezongen en de link geplaatst naar mijn YouTube pagina.  Enkel met de link onderaan het liedje kan je de liedjes beluisteren.  Ik ben geen zangtalent, maar jullie hebben er zelf om gevraagd. 

Oh ik zou het bijna vergeten:  zin om te dansen en te lachen met je kleuter?  Dans en zing dan zeker op dit liedje: Tsjoe tsjoe wa. http://www.youtube.com/watch?v=XveIiC22DYI

Veel luister-,zang- en dansplezier!







dinsdag 19 november 2013

Twee oogjes, een neusje en een mond

Hoe ziet ons lichaam er uit? Hoe moeten wij een kindje tekenen? We bekijken deze week hoe het lichaamsschema er uit ziet. 
Een leuk boek hierover is :  Big maakt een tekening  van Judith Koppen. 

Big gaat kleine beer tekenen.  Hij tekent eerst zijn hoofd, dan zijn buik met navel.  Hij tekent de armen en de benen.  Nadien is hij 'klaar'.  Big is wel een paar belangrijke dingen vergeten: oogjes, neusje en een mond, maar ook de oren, de handen en de voeten.  Elk keer wijst er een ander vriendje van Big hem dat hij iets vergeten is.   Zo zegt Big de eerste keer:  "Kijk Vogel. Ik heb een tekening gemaakt van kleine Beer."  "Maar dat is kleine Beer niet," zegt Vogel. "Hij heeft geen ogen. Zonder ogen kun je niet zien".
Stap per stap tekent hij deze verschillende lichaamsdelen en wordt er ook verteld waarom deze dienen. Ogen dienen om te kijken, neus om te ruiken,...

Op YouTube vind je heel veel digitale prentenboeken.   Ook dit boek vind je daar terug: http://www.youtube.com/watch?v=2tKnbpbT4Ok

Alvast veel kijk- en luisterplezier !

vrijdag 15 november 2013

Ik mag, ik moet, ik wil.


Mag je duwen?  Mag je slaan?  Mag je stampen naar elkaar?  Mag je met speelgoed gooien? Moet je opruimen? Moet je luisteren?    Als je een kindje slaat, dan heeft het kindje pijn en is het kindje verdrietig en boos.   Als je samen speelt dan zijn we allemaal blij.

We leerden de afspraken die er in de klas zijn. Dit aan de hand van prenten (prenten van confetti)  De prenten hangen omhoog in de klas en we speelden samen met de draaischijf.  Afspraken waren deze week extra belangrijk: het waren drukke, maar leuke dagen.  De vriendjes van juf Els kwamen een paar dagen mee in onze klas spelen.

Wat is nu eigenlijk die draaischijf?    Eigenlijk heel simpel.. een schijf dat kan draaien. Je geeft een duw aan het rad en het pijltje stopt het rad. De eerste keer stonden al de kleuters (K1A+K1B) met zijn allen verbaasd te kijken en vooral te luisteren.   Het geluid van het rad vonden ze erg leuk en spannend. Wanneer zou het rad stoppen met draaien? Waar zou het pijltje stoppen? 

We hadden twee spelletjes:
vier prenten van Jules die elk een emotie uitbeelden (blij,bang,boos en verdrietig). De kleuters kijken op welk prentje ze uitkomen en bootsen deze emotie na.  En sommige kleuters vertellen zelf waarom Jules verdrietig, blij, boos of bang is.  Jules was natuurlijk bang van de krokodil. Dat was geen enkele kleuter vergeten.
vier vakjes (2x rood-2x groen). Groen = wat mag  rood= wat mag niet.   Als de pijl uitkomt op groen dan vertellen de kleuters 1 ding wat er mag in de klas.  Dit kunnen ze verduidelijken met de kleine prenten van confetti. Komt de pijl op rood uit? Dan vertellen de kleuters 1 ding wat er niet mag in de klas.  Dit kunnen eveneens ook verduidelijken met de prenten van confetti. 

 (klik op de foto's om te vergroten)

We hebben ook nog hard gewerkt aan ons "boekje van gevoelens"  Elke kleuter heeft de vier prenten van Jules gekleurd.  Dit met wasco's, stiften en met verf.  Nadien hebben ze ook het gevoel dat Jules uitdrukt verwoord en verteld waarom Jules blij, bang, boos en verdrietig is.  





Tijdens als dat werken, praten over gevoelens, praten over wat er mag in de klas en wat er niet mag, was er natuurlijk ook nog tijd om te spelen!  Spelen met auto's op de auto mat, boeken lezen, puzzelen, tekenen,..het is gewoon altijd leuk.

Deze week was ook Elijah jarig.. hij heeft er enorm van genoten om jarig te zijn. Je zou voor minder: een dagje vol met extra aandacht.  Nogmaals van harte proficiat aan Elijah.  ( Kijk ook even op de pagina 'jarigen')




Volgende week leren we over 'mijn lichaam' een week vol met tactiele waarnemingen en een week met veel zangtussendoortjes.  Al de liedjes zal je ook weer terug vinden op de pagina liedjes en versjes.



zaterdag 9 november 2013

Blij - bang - boos - verdrietig

Blij, bang, boos,verdrietig... gevoelens die we allemaal wel (her)kennen. Gevoelens waar we bijna dagelijks mee te maken krijgen.  

's Morgens als de kleuters naar school gaan zijn ze soms verdrietig, maar eens we in ons klasje zijn, zijn we weer blij en als de kleuters naar huis gaan zijn ze soms boos.

Ook ikzelf was deze week verdrietig en boos: ik kon mijn nieuwe kleuters niet onthalen,want ik was ziek. Niet fijn. Het was dus een korte week,maar toen ik genezen was en weer naar de klas kon was ik blij. Eindelijk echt kennis maken met de nieuwe kleutertjes en de andere kleuters een dikke knuffel geven na de vakantie.   Een dikke dankuwel voor juf Els en andere collega's om mijn klasje op te vangen.

Deze week hebben we dus geleerd over gevoelens. Waar zijn we bang voor?  Waarvan worden we blij? Waarom zijn wij soms boos?  Waarvan worden we verdrietig

De kleuters zijn - net zoals juf - bang van een : krokodil. Een krokodil?? Ja een krokodil.  Ik wilde een voorbeeld aanhalen waar ik bang van had...(maar eigenlijk heb ik bang van een spin,niet verklappen hè!)
Al de kleuters hebben nu bang van een krokodil en niet van een spin.. goed he? Nu hebben de kapoenen geen bang van een spin en nu ben ik ook zeker dat de deugnieten, de stoere kleuters onder ons, geen spin op de speelplaats gaan zoeken en dat vol overtuiging naar mij gaan brengen 

We worden allemaal blij van:  samen spelen, cadeautjes krijgen, knutselen, bij onze mama's en/of papa's zijn.

We worden boos als onze mama's en/of papa's boos zijn op ons, we ruzie maken mat andere kindjes en we worden ook boos als we iets niet krijgen. ( dat kennen we allemaal wel zeker?)

En waarvan worden we verdrietig?  Als we pijn hebben of als een kindje ons pijn doet.  Sommige worden ook verdrietig als ze geen snoepje krijgen.  En het allermooiste vond ik: "juf , als de zon droevig is ben ik verdrietig. Dan weent de zon en dan is het aan het regenen en mag ik niet buiten spelen"  Geef toe, daar worden we toch allemaal wel verdrietig van?

We hebben allemaal geoefend in de spiegel om blij, bang, boos en verdrietig te kijken. Kijk hier maar naar onze resultaten.



(klik op de foto's om te vergroten)
 



We hebben ook aan een humeur meter liggen werken en aan een boekje van Jules die blij, bang, boos en verdrietig is.  Hier zullen we volgende week aan verder werken. 


Ons liedje en versje vind je terug op de pagina: 'liedjes en versjes'.  Het liedje zingen ze luidkeels mee, dus jullie zijn gewaarschuwd.  Ze mogen lekker hard stampen met de voeten op de grond en roepen met hun mond!

Al dat zingen, spelen, knutselen,... vinden ze zo leuk in de klas dat ze niet naar huis willen.