vrijdag 31 januari 2014

Vogels in de winter.


Wat hadden we geluk.. het werd een beetje kouder!  Iedereen had mutsen, sjaals, wantjes of handschoenen mee.  

Op maandag starten we met de waarneming van warme kledij en de verschillende sjaals.   Welke sjaal is er kort? Welke sjaal is er lang?  Welke sjaals zijn er even lang? En een hele moeilijke: welke sjaal heeft geen begin en geen einde? De juf en een kleutertje hebben een cirkelsjaal, dat was toch helemaal anders dan een 'gewone' sjaal. 
We gingen een hele week elke dag willekeurig drie sjaals vergelijken door te kijken welke sjaal de  langste was en welke de kortste.  Een leuke meet oefening, maar soms was het wel heel moeilijk om te vergelijken.

Maandag hebben we eerst nog een knutselactiviteit gedaan dat de juf nog wou doen! Verven met spuitjes.  Wat was dit een leuke activiteit.  Enkele druppels verf door elkaar spuiten, ons blad dubbelvouwen en we hadden een prachtig kunstwerk!
(Klik op de foto's om te vergroten.)



We hebben deze  2 weken veel gespeeld met kledij. We hebben geoefend om ons zelf aan en uit te kleden. Met veel te grote kledij voor de kleuters. Het leverde soms heel grappige beelden op. 

Ook Jules en de popjes hadden het koud. Jules en Marie hadden geen kleding aan, we gingen op zoek naar de juiste kleding om hen aan te kleden. Een slipje, een hemdje, tshirt, trui, sjaal, muts, wantjes, ...

We bestudeerden ook onze wanten en handschoenen.  We leerden ook het verschil tussen wantjes en handschoenen, maar beide soorten zijn voor ons links hand en ons rechts hand hetzelfde. Dit noemen wij een paar.  We proberen ook een paar wantjes in de kleuren.  Dit is natuurlijk nog heel moeilijk. De oudste kleuters vonden dit erg leuk om te doen en hebben dan ook mooie creaties gemaakt en onze jongste kleutertjes hadden gewoon veel plezier om te kleuren.
De resultaten waren heel erg mooi en de juf was dan ook erg fier bij het zien van de mooie resultaten.

We leerden niet alleen wat een paar is, maar we leerden ook hoe we een sneeuwpop moeten maken in een logische volgorde.   Jammer genoeg lag er geen sneeuw :-( anders hadden we echt een sneeuwpop kunnen maken.


In de winter, vooral als er sneeuw ligt, vinden de vogeltjes weinig eten. Daarom helpen we ze een handje en hebben voor de vogeltjes vetbollen gemaakt.
We maakten dit met gelatine, bloem, water en vogelzaad. De kleuters hebben alles zelf kunnen maken.  We bestudeerden stap per stap.   Eerst ontdekten we dat gelatine maar iets 'raar' is. Een hard plastiek papiertje.  Je kan er door kijken, het heeft geen geur en het kan breken. Wat zou dit toch zijn?   We moeten dit weken in koud water en nadien oplossen in warm water.  We moeten dus wel zeker zijn dat we koud water gebruiken om gelatine in te weken, dus voelen we even aan het water.  Als de gelatine geweekt is ervaren we het verschil tussen de harde gelatine en de geweekte gelatine.  Nadien moeten we de gelatine oplossen in warm water. 1-2-3.. en weg was de gelatine. Verwonderd controleerden we of het wel echt weg was.  
Nadien moeten we bij de opgeloste gelatine 1kopje bloem roeren.  We roerden en roerden en roerden. We meten 4 kopjes vogelzaad af en we moeten weer roeren.  Het werd wel moeilijker en moeilijker om te roeren.  Zoveel zaadjes.  Het mengsel doen we in potjes van de pudding en doen er nadien met een verfpenseeltje gaatjes in, zo kunnen we nadien een touw doortrekken en aan de bomen hangen. Het was een hele ervaring. We leerden de begrippen, warm en koud. Dat gelatine zacht wordt in koud water en het oplost in warm water. (Volgens de kleuters kan de juf gewoon toveren.) en dat een zacht mengsel een harde bol wordt.











We keken in informatie boeken en prenten over vogels in de winter. We kleurden ook vogels, we probeerden een vogel te boetseren uit plasticine. We stempelden afdrukken van vogelpootjes. We maakten vogels na volgens opdrachtkaarten en we speelden vooral heel veel met het eten voor de vogeltjes.  We vulden ons potje met vogelzaad, met onze handen, met een soeplepel, met een koffielepel,... en we scheurden het oud brood in kleine stukjes.  







Op vrijdag sloten we het thema af met een tiktak voorstelling. Helaas is er iets misgelopen met de video-opname.  Aan de reacties die ik in de klas en op de speelplaats krijg, weet ik dat jullie hier mee naar uitkijken.  Dus gaan we maandagmorgen gewoon nog eens naar een tiktak voorstelling kijken.  Ik ben nu al zeker dat de kleuters een gat in de lucht gaan springen van blijdschap!
Ook hebben de kleuters ook weer een stukje uit de voorstelling mogen naspelen.

Ook langs deze weg wil ik de ouders nog eens bedanken voor jullie inzet en interesse in het klasgebeuren. Het is fijn om materiaal mee te krijgen. Om feedback te krijgen op de blog (mondeling) en jullie samen met jullie kleuter uitkijken naar bepaalde activiteiten waaronder tiktak. 
Een welgemeende dankuwel!




vrijdag 24 januari 2014

De digitale wereld.

“Ken jij geen leuke websites voor kleuters?” Deze vraag kreeg ik verschillende keren van ouders.  Helaas wist ik hier niet onmiddellijk een antwoord op.  Maar ondertussen heb ik even tijd gemaakt om rond te neuzen op het internet.
Hieronder vinden jullie enkele websites die ik wel leuk vond en zelf wel eens zou gaan gebruiken in de klasIk heb het wel beperkt gehouden, want je vind heel veel websites met spelletjes.  Wat ik zeker nog wil vertellen: het is niet nodig om je kleuter veel op de computer te spelen. Het is belangrijk dat kinderen spelen en hun eigen fantasie ontwikkelen.  Maar het is nu eenmaal een digitale wereld aan het worden.

  Deze website heb ik helemaal uitgetest. Met een beetje hulp kan een kleuter dit alleen. De prenten zijn visueel duidelijk.  Al zal hij/zij wel wat hulp kunnen gebruiken van mama of  papa.  Op deze pagina kan je ook tekenen, maar vond dit erg moeilijk voor een kleuter. (op een andere website laat ik zien waar je kan kleuren via de computer)http://www.kleuterspel.be/
Start scherm. Dit zijn de verschillende spelletjes dat je hier kan spelen. 
Klik je op stop? Dan krijg je volgende keuzes. Klik je op de startvlag? Dan ga je weer naar het menu. 

Gezicht maken: hier al mama of papa zeker moeten helpen.

Memory

Punten verbinden.  Dit is een goede oefening voor de oog- handcoördinatie, maar nog erg moeilijk.

Puzzelen

Vul de rij verder aan.

Zoek de fout.

Wat hoort waar?  Schaduw / prent herkennen en juist plaatsen.

  Op www.digikriebels.be vind je ook leuke spelletjes terug.  Bij kleurplaten kan je ook kleurplaten inkleuren op de computer. Al vind ik kleuren echt een activiteit dat je met kleurtjes, wasco, stiften, ... en een kleurplaat op papier doet.  Je kan ook op deze website kleurplaten afdrukken.
Via de volgende link kan je activiteiten kiezen voor taal en luisteren te stimuleren.


Wil je meer kleurplaten kunnen afdrukken?  http://www.kleurplaten.nl/beginpagina.asp?new=j
Op deze website heb je een grote keuze aan kleurplaten.


Wat ik wel regelmatig gebruik is een digitaal prentenboek.  Dit zijn prentenboeken die worden voorgelezen aan de kleuter via de computer.  Soms zijn het geanimeerde prenten, soms lijkt het gewoon een boek.   Ik gebruik dit als ondersteuning van een prentenboek dat ik in de klas lees.  Een digitaal prentenboek helpt de taal mee ontwikkelen
Hoe zoek je een digitaal prentenboek? Via www.google.be ga je zoeken naar een digitaal prentenboek. Met de zoekterm ‘digitaal prentenboek + naam van een prentenboek’ vind je vaak al digitale prentenboeken terug.    Of via www.youtube.be kan je ook met dezelfde zoekterm gaan zoeken.
Tip: je hoeft niet een specifiek digitaal prentenboek te zoeken. Enkel de zoekterm ‘digitaal’ prentenboek’ levert je heel wat leuke resultaten op.

Ik maak het jullie even makkelijk en voeg enkele webpagina’s toe waar er verschillende digitale prentenboeken verzameld staan.  Geniet, kijk en luister samen met je kleuter van de ‘wondere wereld’ van de het digitale prentenboek.
Natuurlijk raad ik nog altijd aan om zelf prentenboeken voor te lezen. Of het nu in een Nederlands of een andere taal is. Je creëert samen met je kleuter een ontspannen moment. Klik even op deze link en ontdek de voordelen van een prentenboek samen te lezen met je kleuter. 
http://www.benikinbeeld.org/themas/voorlezen_in_beeld
Ik hoop dat jullie aan deze websites wat hebben en wens jullie alvast veel speel-, kijk- en luisterplezier samen met je kleuter.